Avantajele unui sistem de muls mobil
In cazul unui sistem de muls mobil, vacile nu mai merg la sala de muls sau in grajd ci echipamentul intreg vine la ele. Acesta este pur și simplu parcat în padoc și vacile trec prin el sunt mulse si se indreapta direct spre o noua pauza de pascut si rumegat.
Exista o remorca separat,in care sunt cisterna, racitorul pentru lapte, și toate facilitatile necesare spalarii si dezinfectarii. Dupa ce vacile au fost mulse aparatul este spalat si cisterna portabila este dusa la cea principala situata pe pista unde se afla tancul de colectare. Sistemul functioneaza cu ajutorul unui generator, care alimenteaza pompa de vid, luminile, pompele de apa, unitatea de racire si cea de incalzire a apei.
Feedback-ul primit de la fermierii din intreaga lume, ce folosesc aceste “grajduri mobile” este ca vacile invata sa asocieze perioada de muls cu cea de hranire, deoarece aceste sisteme sunt dotate cu hranitoare cu actionare pneumatica. Animalele invata ca deplasarea prin sala de muls mobila este calea de a obține o noua pauza de rumegat. Prin urmare, derularea procesului nu reprezinta o problema.
Problema efluentului este rezolvata intr-un mod diferit decat in cazul unui grajd tradițional. intr-un grajd normal vacile sunt aduse in aceeasi incapere centrala de doua ori pe zi și efluentul este colectat. Acesta este apoi imprastiat folosind un anumit tip de irigator.
Sistemul de muls mobil este mutat dupa fiecare muls. Vacile se vor aduna la intrare.
Fermierul poate monta un gard electric portabil in jurul cirezii pentru a impiedica animalele sa se distanteze prea mult. Vacile vor trece prin el în următoarele 1-2 ore iîn funcție de numarul de vaci și de dimensiunea acestuia). La terminarea procesului intreg sistemul este relocat.
In consecinta, vacile nu vor sta in același loc si nu se vor produce efluenti in acelasi loc. Pe tot parcursul sezonului sistemul de muls mobil nu ar trebui parcat in același loc de doua ori. Cantitatea de efluent rezultata nu va fi mai greu de eliminate decat in cazul unor animale ce sunt tinute in spatii de cateva sute de metri.
Exista cel putin trei domenii in care sistemul de muls mobil ar putea fi de folos: permite fermierilor sa-și diversifice gama de produse, fara nevoia de a face o conversie completa.
Aceasta echivaleaza cu o crestere a profitabilitatii; le permite fermierilor sa-si mute efectivele in diferite zone, deschizand o noua varietate de sisteme agricole, care pot reduce levigarea nitraților, cum ar fi integrarea unei cirezi de vaci in sistemul de rotatie al culturilor; ofera o cale alternativa de proprietate in cadrul fermelor.
Producatorii de lapte se pot asocial cu agricultorii, oferind oportunitati suplimentare si venituri suplimentare proprietarilor de terenuri.
In cazul tarii noastre un astfel de sistem de muls mobil s-ar putea adresa si micilor fermieri care detin intre una si cinci vaci. Acest concept ii poate ajuta sa obtina lapte in conformitate cu regulile Uniunii Europene.
Sistemul de muls mobil poate fi amplasat in diferite zone din tara si orice mic fermier va putea beneficia de serviciile lui. Insa, un astfel de proiect devine rentabil numai in cazul in care acesti mici fermieri se asociaza deoarece investitia este destul de costisitoare si nu va putea fi realizata de catre un singur fermier.
Dar cum exista solutii aproape pentru orice problema, in cazul in care micul fermier este reticent in ce priveste o asocire, poate achizitiona oricand, mai ieftin un aparat de muls mobil. Cel mai performant aparat de muls vaci la preturi de exceptie gasiti pe www.proagricol.ro.