Care sunt avantajele si dezavantajele ecranelor tactile capacitive?

Ecranele tactile capacitive sunt intalnite la o gama deosebit de bogata de telefoane inteligente, precum sunt cele produse de Apple sau cele care folosesc sistemul de operare Android.

Aceste ecrane asigura un confort sporit utilizatorilor, iar chiar atunci cand sunt deteriorate, pot fi inlocuite cu unele noi. Exista diferite magazine, precum este web site-ul www.magazingsm.ro, care va pun la dispozitive touchscreen-uri capacitive potrivite telefonului dumneavoastra.

Nu incape nicio indoiala ca tehnologia touchscreen capacitiva ofera numeroase avantaje. Daca pana cand Apple a lansat telefonul iPhone, smartphone-urile cu ecran tactil capacitiv erau destinate doar segmentului bussiness, din cauza preturilor crescute, in scurt timp lucrurile aveau sa se schimbe. Folosirea tehnologiei multitouch a fost binevenita pentru utilizatorii de telefoane inteligente.

Un panou capacitiv este realizat intr-un izolator de sticla acoperit cu un conducator, precum este ITO. Atunci cand atingem cu degetul suprafata ecranului, se produce o distorsiune a campurilor electrostatice masurata precum o schimbare a capacitatii. Producerea acestei distorsiuni este posibila prin faptul ca organismul uman este un conductor electric.

Doua dintre cele mai importante avantaje ale ecranului capacitiv constau in luminozitatea foarte buna si sensibilitatea crescuta la atingere. Printre dezavantajele intalnite la un astfel de ecran se afla faptul ca consumul mai multa energie. De asemenea, tehnologia este mai scumpa, display-ul poate fi afectat de apa si elemente chimice, iar utilizarea unui stylus nu este posibila, deoarece necesita exclusiv un corp conductiv.

Spre deosebire de ecranul capacitiv, cel rezistiv are nevoie de mai putina energie deoarece foloseste componente pasive, este mai ieftin  si poate fi utilizat atat cu degetele, cat si cu stylus-ul sau cu manusi. In schimb, luminozitatea telefonului este mult mai slaba, senzivitatea este mai scazuta si isi poate pierde sensibilitatea in timp.

Ecranul capacitiv dispune de o singura suprafata pozitionata pe panou, care se incarca cu sarcina electrica. Ecranul rezistiv este acoperit de doua straturi metalice subtiri, intre care se afla un mic spatiu. Atunci cand ecranul devine activ, cele doua suprafete sunt strabatute de curent electric, iar atunci cand apasati cu degetul sau cu stylus-ul pe ecran, este produs contactul fizic intre suprafete, iar campul electric se modifica.

Extrem de important de retinut este faptul ca un telefon cu ecran capacitiv nu dispune neaparat de control multitouch. Incepand cu anul 2010 producatorii si-au indreptat tot mai mult atentia catre ecranele capacitive, iar astazi se gasesc la o mare parte a dispozitivelor mobile.

In cazul in care sunteti interesati de a comanda un astfel de ecran, piata este una generoasa. Puteti arunca o privire la oferta disponibila pe site-ul Magazingsm.ro, pentru a afla care sunt tipurile de touchscreen pe care le puteti cumpara. Cu siguranta cel de care aveti nevoie se afla printre ofertele magazinelor.

In cazul in care considerati ca este prea complicat sa inlocuiti singur ecranul telefonului dumneavoastra, puteti merge intr-un service GSM, pentru a cere ajutorul unui profesionist. Indiferent de situatie, este important de retinut ca atunci cand se deterioreaza touchscreen-ul unui telefon, nu trebuie sa va cumparati un nou dispozitiv, ci doar sa inlocuiti ecranul.