Cum functioneaza radiatiile produse de telefoanele mobile?
Astazi, din ce in ce mai multa lume recurge la piesele pentru telefoane atunci cand intampina probleme de ordin tehnic. Service-urile specializate ofera piese telefoane pentru majoritatea tipurilor de dispozitive mobile aflate la mare cautare pe piata de profil.
Ramanem tot in sfera telefoanelor mobile si vorbim in continuare despre cum functioneaza radiatiile produse de aceste dispozitive.
Doar prin simpla lor operare, telefoanele mobile trebuie sa emita o cantitate mica de radiatii electromagnetice. Dupa cum se stie, telefoanele mobile emit semnale prin intermediul undelor radio, care sunt compuse din energie de frecventa radio, o forma a radiatiilor electromagnetice.
S-a discutat si inca se mai discuta in media despre posibilitatea ca telefoanele mobile sa emita sau nu radiatii intr-o cantitate suficienta astfel incat sa produca efecte adverse asupra sanatatii. Cauza ingrijorarii se refera la faptul ca telefoanele mobile sunt adesea plasate in apropierea capului in timpul utilizarii lor, practica ce pune radiatiile in contact direct cu tesutul pielii.
Sursa radiatiilor
Atunci cand vorbim la un telefon mobil, un transmitator ia sunetul vocii noastre si il codifica intr-o unda sinusoidala continua (cautati mai multe detalii despre cum functioneaza radio-ul pentru a vedea cum este transmis sunetul). Unda sinusoidala este doar un tip unda variabila care este transmisa de la antena si care fluctueaza in mod uniform prin spatiu.
Undele sinusoidale sunt masurate in termeni de frecventa, care inseamna de cate ori o unda oscileaza sus – jos in interval de o secunda. O data ce sunetul codificat a fost plasat pe unda sinusoidala, transmitatorul trimite semnalul catre antena, care, la randul ei, trimite semnalul afara. Telefoanele mobile au emitatoare de putere mica in interiorul lor.
Majoritatea telefoanelor de masina au o putere a emitatorului de 3 watti. Un telefon mobil obisnuit functioneaza pe aproximativ 0.75 – 1 watt putere. Pozitia transmitatorului in interiorul unui telefon variaza in functie de producator, insa este, de obicei, plasat in proximitatea antenei telefonului.
Undele radio care transmit semnalul codat sunt alcatuite din radiatii electromagnetice propagate de antena. Functia antenei in orice emitator radio este aceea de a lansa undele in spatiu. In cazul telefoanelor mobile, aceste unde sunt preluate de catre un receptor.
Radiatia electromagnetica este formata din unde de energie electrica si magnetica, care se misca cu viteza luminii, conform Comisiei Federale pentru Comunicatii (CFC). Toata energia electromagnetica cade undeva pe spectrul electromagnetic, care variaza de la radiatie cu frecventa extrem de scazuta la razele X si razele Gamma.
Atunci cand vorbesc la telefon, majoritatea utilizatorilor plaseaza telefonul la nivelul capului. In aceasta pozitie, exista o mare sansa ca o parte a radiatiilor sa fie absorbita de catre tesutul uman.
Exista doua tipuri de radiatii electromagnetice:
– Radiatii ionizate – acest tip de radiatii contine suficienta energie electromagnetica pentru a deforma atomii si moleculele din tesut si poate modifica reactiile chimice din organism. Razele Gamma si cele X sunt doua forme de radiatii ionizate.
– Radiatii non-ionizate – acest tip de radiatii sunt, in mod normal, sigure. Acestea cauzeaza un efect de incalzire, dar, de obicei, nu sunt intr-atat de periculoase incat sa provoace daune pe termen lung la nivelul tesutului.