Televizoarele OLED – tot ce trebuie sa stii
Odata cu evolutia rapida a televizoarelor de-a lungul ultimilor ani, am avut ocazia sa vedem noi tehnologii precum 3D, Smart si, cele mai recente, tehnologia 4K si Ultra HD, toate intrate pe terenul de joc. Insa exista o alta tehnologie, si ea cu ambitii de a duce piata televizoarelor un nivel mai sus; este vorba despre televizoarele OLED.
In 2013, primele televizoare OLED au inceput in cele din urma sa umple rafturile magazinelor si totodata sa ne ofere o idee despre ce a fost tot tam-tamul de pana atunci, prezentandu-ne o adevarata revolutie in privinta calitatii imaginii, dar si designul subtire promis. Inceputul anului 2014, in schimb, a fost mai putin incurajator in ceea ce priveste tehnologia OLED.
Mai intai a venit vestea ca Sony si Panasonic au incheiat parteneriatul de productie al televizoarelor OLED pentru a se putea concentra fiecare in parte pe televizoarele 4K si Ultra HD. Nu a existat niciun motiv legat de eficienta sau accesibilitatea metodelor de productie care sa duca la incheierea acestui parteneriat.
La prezentarea noilor produse din 2014 de la Las Vegas, LG a fost singura companie care a scos in evidenta noua gama a modelelor OLED pentru 2014, celelalte companii, inclusiv Samsung, Sony si Panasonic, concetrandu-se in principal pe televizoarele 4K si Ultra HD.
S-au gandit oare ca preturile si complexitatea de productie sunt prea prohibitive? Vom urmari atent acest lucru pe tot parcursul anului, insa intre timp haideti sa aflam mai multe detalii despre OLED, cum functioneaza aceasta tehnologie si ce televizoare OLED sunt deja pe piata.
Ce este OLED?
OLED reprezinta prescurtarea din engleza pentru Organic Light-Emitting Diode si este un tip de tehnologie de display care face posibila crearea unor televizoare mai subtiri decat cele LCD sau cu plasma si, in acelasi timp, mult mai eficiente si prietenoase cu mediul.
Iata cum functioneaza. Un invelis subtire organic pe baza de carbon este plasat intre cei doi conductori, iar un curent electric il traverseaza facandu-l sa emita lumina.
Aceasta tehnologie difera de cea a televizoarelor LCD, care necesita o iluminare de fundal pentru a-si crea luminozitatea. Pixelii OLED sunt auto-radianti si genereaza propria lumina.
Exista doua tipuri de tehnologie OLED: Passive-Matrix (PMOLED) si Active-Matrix (AMOLED).
Tehnologia Active-Matrix necesita frecventa pentru a comuta fiecare pixel individual, ceea ce este mai bine pentru miscarea de afisare si, prin urmare, acesta este tipul folosit cel mai des pentru televizoarele OLED.
Exista diferente intre tehnologiile OLED folosite de marile companii. De exemplu, este o diferenta extrem de mare intre tehnologia OLED folosita de LG si cea folosita de Samsung, in ceea ce priveste structura sub-pixelilor.
Pentru televizoarele OLED pe care le produce, Samsung foloseste structura de pixeli rosu, verde si albastru (prescurtarea din engleza este mai cunoscuta – RGB) fara niciun fel de filtre de culoare, exact cum am gasi la un televizor cu plasma.
De cealalta parte, televizoarele OLED produse de LG folosesc tehnologia cu patru pixeli de culoare (WRGB), care adauga al patrulea sub-pixel, cel alb. Lumina alba este transmisa printr-un filtru de culoare pentru a crea sub-pixelii rosu, verde si albastru. Cei de la LG sustin ca acest lucru duce la o imagine mai luminoasa.
Pentru mai multe detalii legate de televizoarele OLED accesati http://www.dwyn.ro/televizoare-televizoare_lcd_led_plasma-27-0-0.html .