Istoria Jocurilor Olimpice
Sportul face parte din viata fiecaruia. Alimentatia nesanatoasa si dorinta de a ne mentine mereu tineri ne obliga sa practicam un sport.
Sportul este la indemana oricui, nu trebuie neaparat sa platim un abonament la o sala de fitness. Pariurile sportive au capatat si ele notorietate si multi impatimiti isi incearca norocul la castiguri fabuloase.
Sportul este prezent in viata oamenilor inca din vremuri stravechi. In Grecia antica s-au constatat o serie de competitii atletice ce aveau loc intr-un cadru organizat, intre diferite orase. Acestea au capatat numele de Jocuri Olimpice ( Olympiakoi Agones ).
Jocurile Olimpice se desfasurau odata la patru ani in zilele de vara in care se sarbatorea si zeul Zeus, in campia Olimpia. La aceste jocuri era permisa participarea doar a barbatilor, femeile nu aveau voie nici macar sa asiste. Deasemenea era interzisa participarea sclavilor, doar grecii liberi erau admisi.
Asa numitii Helladonike erau organizatorii si juratii acestor jocuri. Competitiile durau cinci zile si incepeau cu o procesiune solemna, jertfe, defilarea concurentilor si juramantul oimpic.
In cea de-a 2-a zi tinerii intre 18 si 20 de ani se intreceau in diferite probe sportive, ziua a 3-a erau intreceri de lupte sau alergat. Intreceri cu care, concursuri de calarie sau intreceri intre oameni inarmati se desfasurau in ziua a 4-a , urmand ca in ziua a 5-a sa fie premiati castigatorii Olimpionike ( învingator la Olimpia ).
In timpul Jocurilor Olimpice orice conflict politic sau militar inceta, se instaura asa zisa “pace olimpca”. Intervalul dintre 2 editii ale Jocurilor olimpice se numea “olimpiada”, astfel in istorie Lupta de la termopile este datata in anul 75 ( 480 I. Hr). Se spune ca incepand cu anul 720 i.Hr patricipantii concurau dezbracati.
Documentele istorice spun ca Jocurile Olimpice au inceput in anul 776 inainte de Hristos si s-au serbat pana in anul 393 dupa Hristos , cand imparatul roman Teodosiu I le-a desfiintat.
Dupa 1500 de ani francezul Pierre de Coubertin a renascut acest eveniment si se desfasoara fara intrerupere odata la patru ani. Pana in prezent s-au derulat 293 de editii iar numarul tarilor participante este in continua crestere.
Pana in 2010 Jocurile olimpice au fost organizate de 22 de tari. In 2012 Londra devine primul oras care gazduieste Jocurile Olimice moderne pentru a 3-a oara.
Printre sporturile din cadrul jocurilor de vara regasim : tir cu arcul, badminton, baseball, baschet, box, canoe, ciclism, calarie, atletism, fotbal, gimnastica, handbal, hochei pe iarba, judo, caiac, maraton, pentatlon, ping pong, vasle, tir, inot, tae kwando, tenis, triatlon, volei, polo pe apa, haltere, lupte libere si greco-romane. Competitiile la Jocurile Olimpice de iarna: hochei pe gheata, patinaj artistic, patinaj viteza, bob, sanie, curling, ski, skiathlon si biathlon (ski si tir).
In anul 1904 se introduce acordarea medaliilor primilor 3 clasati, din anul 1948 sportivii clasati pe locurile patru, cinci si sase primesc diplome iar din 1984 primesc diplome si cei de pe locurile sapte si opt.
Recompensele si premiile olimpice sunt puse la dispozitie de catre Comitetul Olimpic International. Numele tuturor campionilor olimpici sunt gravate pe unul din zidurile stadionului principal unde au avut loc Jocurile olimpice.